Om olympiaden

Programmeringsolympiaden är en gymnasietävling i problemlösning med hjälp av programmering öppen för alla Sveriges gymnasie- och högstadieelever. Tävlingen startades 1989 i syfte att fungera som den svenska uttagningen till junior-VM i programmering (International Olympiad in Informatics, IOI), och har arrangerats varje år sedan dess.

Uttagningen sker i tre omgångar. Det första steget är en öppen kvalomgång, där elever kan tävla dels ute på de gymnasieskolor som arrangerar tävlingen och dels i ett onlinekval. Cirka 30 elever går sedan vidare till en finalrunda, där årets gymnasiemästare i programmering koras. Efter finalen följer en intensiv träningskurs och ett flertal uttagningstävlingar där de fyra bästa tas ut till landslaget.

Liknade arrangemang finns i skolämnena matematik, fysik, kemi och biologi. IOI är internationellt den näst största av dessa olympiader med ca 80 deltagande länder. Det är också överlägset den olympiad, i vilken Sverige hävdat sig bäst genom åren. Sverige var värd för IOI 1994.

Deltagandet i den internationella tävlingen sponsras av Skolverket, medan den lokala uttagningen genom åren sponsrats av ett antal olika universitet och företag. Allt arbete med tävlingen sker ideellt.

Kontakta gärna arrangörerna via e-post på joshua.andersson@kodsport.se.