EGOI 2022-blogg

Postat den 16 Oct 2022

EGOI Blogg Söndag 16/10

Resan började kl 8 från Centralstationen med ett direkttåg till Arlanda. Där möts vi av överraskning nr. 1. Nils ’Gursaffson’ ska med! Inbjuden som problemskrivare. 8 timmar senare landar vi i Antalya, Turkiet. Efter en del väntan på bagage möttes vi av en EGOI-representant, och slussades vidare med buss till hotellet. Och vilket hotell! I väntan på en ’bell boy’ hindrades vi från att rulla upp våra väskor 50m från receptionen. Här träffade vi även Eda, vår personliga EGOI-guide som kommer följa oss deltagare hela veckan.

Hungriga, men förundrade gick vi ner för trappan och ser ett hav av stånd, alla med olika maträtter. Tänk er en marknad med allt ifrån melon till potatismos. Nepolitansk pizza, mexikanska grytor, friterade fiskar och kycklingar. För den som fortfarande var hungrig efter buffén fanns ytterligare en dessertbuffe! Och ALLT VAR GRATIS?!?. Alla var i chock!

”1-0” till Antalya-hotellet vs. IOI-ledar-hotellet-Indonesien. enligt Nils Gustavsson

Vi fick en regning rundvandring bland bananträd, pooler och lokaler.

Imorgon väntar ’pratice contest’ och ’opening ceremony’!

Hanna, Lovisa, Elinor, Tine

EGOI Blogg Måndag 17/10

Idag hade vi en practice contest som visade sig vara väldigt nyttig. Systemet och typen av problem var nya för oss och det tog ett tag att förstå terminalen. Men till slut kom vi igång och nu känns det bättre inför imorgon när den riktiga tävlingen börjar!

Efter practice contest åt vi lunch, badade i poolerna och åkte vattenrutchkanor. Kl. 5 var det dags för invigningsceremonin. Organisatörerna höll tal, vi fick se traditionell dans och alla olika delegationer blev presenterade. Till sist kom ett pop-band ut på scenen och alla dansade (förutom Nils Gustafson). Nu laddar vi upp inför första tävlingsdagen!

Laget innan öppningsceremonin
Öppningsceremonin

EGOI Blogg Tisdag 18/10

Idag var första tävlingsdagen och det gick sådär. Men nu är vi taggade inför tävlingen på torsdag.

Efter tävlingen så missade vi lunchen för att vi var coola och diskuterade dagens problem. Då fick vi gå och äta glass till lunch istället, vilket ingen klagade på.

På eftermiddagen kunde vi gå tillbaka till contest hallen för att studera vår kod och älta alla våra misstag. Efter det blev våra kära ledare fångade i ett möte. Vi blev tvungna att äta middag utan dem och sen skyndade vi oss till lösningsgenomgången som hölls klockan 8. Det var en väldigt fin lösningsgenomgång av problem 1 och 2, vilka båda hölls av ledare från Sverige. Även dagens tredje problem kunde vi senare få bra hjälp med, då det skrevs av vår egen Nills Gustafsson.

På kvällen hängde en del av oss med det mexikanska och norska laget. Våra svenskalärare kommer bli väldigt stolta över att vi pratat svenska/norska med Norges deltagare!

Imorgon ska vi på en boat trip sponsrad av Jane street.

EGOI Blogg Onsdag 19/10

Idag var det dags för vår första exkursion. Innan vi skulle åka kom dock Gustaf Nilsson på att han skulle köpa espresso fastän han inte gillar espresso vilket fick honom att verka på lite halvdåligt humör. Vid halv tio blev vi ivägbussade till Antalyas hamn för att kliva ombord på någon form av båt/piratskepp. Vi åkte utmed kusten österut och fick se allt från en antik hamn, ett makalöst vattenfall och storslagna klippor. Vi spenderade annars båtresan med att träffa folk, spela spel (codenames såklart, ingen riktig vetenskapstävling annars) och tyvärr blev en del deltagare också lite sjösjuka. Emellanåt spelades det hög musik men om man gick upp på däck kunde man dock undvika musiken, vilket var ganska skönt.

I allmänhet var det dock en trevlig upplevelse, och det var framför allt trevligt att lära känna de andra deltagarna lite bättre. Hotellet vi bor på är minst sagt stort, så ibland är det omöjligt att hitta andra deltagare, men här var alla samlade och man kunde prata med vem som helst.

Vi åkte sedan bussen tillbaka till hotellet. Väl där bestämde vi oss för att det var dags att äta våfflor och följde med det schweiziska laget till hotellets våffelkafé. Deras beställning försvann dock på något märkligt sätt, varvid de såklart anklagade oss för att ha snott deras våfflor. Vem vet, det kanske bara var någon som hade blandat ihop Sverige och Schweiz för femtioelfte gången (bara idag har tre personer sagt att jag är schweizisk efter att jag har presenterat mig som svensk). Våfflorna var dock goda och efter lite diskussion på turkiska med hjälp av sin guide fick även schweizarna sina våfflor som tur var.

Efter lite mer kortspel gick vi sedan och lade oss tidigt för att kunna sova ordentligt inför morgondagens tävling.

EGOI Torsdag 20/10

Idag hade vi tävlingsdag nummer 2 och det gick definitivt bättre för oss än första dagen. Först och främst - alla fick poäng. Wihoo! Vissa av problemen var dock lite… ifrågasättbara? Det första problemet hade lite knepiga tidsgränser och det andra problemet var bara i allmänhet lite jobbigt med mycket falluppdelning och specialfall. Både Niels Gustavsen och Erik verkade tycka att problem nummer 3 var trevligast, vilket var ett interaktivt problem som handlade om att hitta komponenter i en graf.

Eftersom att tävlingsdelen nu var över fanns det desto mer tid för andra saker - som att umgås med de andra deltagarna. Några av oss gick iväg och spelade brädspel i det som kallas för Meeting hall, medan andra gick till Contest hall och upsolveade. Jag gjorde inget av det utan följde med det indiska och brasilianska laget ner till stranden. Det var mycket vågor och vattnet var väldigt varmt, eller i alla fall jämfört med vattnet på västkusten, de andra verkade inte riktigt lika imponerade av värmen som jag var.

Imorgon är det dags för vår andra exkursion, vilket verkar vara en resa till någon form av antika sevärdheter. Det ska bli kul!