BOI 2013 reseberättelse

Soluppgång i Rostock

Så är svenska laget på plats i Rostock för årets Baltic Olympiad in Informatics. Efter en oväntat odramatisk tåguppsamling (man förväntar sig inte att tåg faktiskt kan komma i tid) och en tämligen lugn överresa (där vi var de enda färjepassagerna utan fordon!) med lång (nja) härlig nattsömn kunde vi njuta av soluppgången över ett bolmande kolkraftverk i en av Östersjöns viktigaste hamnstäder.

Mottagandet var ett skolexempel på tysk effektivitet. Minibussar till hostellet för installering, därefter uppdelning för vidare transport till universitetet, rundvisning, information, frukost, allt färdigt till 8.30 då Mårten och Johan började tävlingsuppvärmningen med att skriva Nordiska matematiktävlingen. Utan dator! Övriga laget har ledig tid fram till eftermiddagens träningssession. En kvalificerad gissning är att de drillar java-programmeraren Lukas i användbara C++-trick.

Tävlingsdags

Gårdagens träningssession var nyttig - i symnerhet för arrangörerna. Det visade sig att alla som fick för sig att ändra tangentbordslayout i Ubuntu (varav fyra svenskar) slängdes ut ur systemet. Oåterkalleligt. Enda chansen för dessa att logga in igen var att vänta på att arrangörerna ssh:ade in på alla datorer och återställa systemet, vilket tog en dryg timme... Dessutom var systemet för de flesta så slött att endast de enklaste editorerna fungerade - det blir dock inget problem för de drabbade svenskarna eftersom de kan Vim.

I vanlig ordning följde invigningsceremoni och någon slags mingelmottagning som effektivt hindrade roligare aktiviteter såsom Maffiaspel. Konsekvensen av detta var dock att deltagarna kom hem hyfsat tidigt och verkade någorlunda utvilade inför den första tävlingdagen. De kommer att möta en någorlunda lätt DP-uppgift, en papper- och pennauppgift samt en datastrukturuppgift. Vi får se hur det går...


Svenska laget inför tävlingen

Svenskt i täten

Mårten gjorde en lysande förstadag med full poäng (300)! Han delar ledningen med fyra polacker och en lett och är alltså i allra högsta grad med i den absoluta toppstriden.

Johan gjorde en stabil insats med två fullpoängare men hittade inte den optimala lösningen på Palindromfria tal och ligger med sina 225 poäng i den jagande klungan på sex personer.

Alfred tänkte ut rätt lösning på papper-och-pennauppgiften Rör men hade missat en optimering. Han samlade dock ändå många poäng på den och tog de viktiga taktikpoängen på övriga uppgifter, och ligger därmed på fina 103 poäng.

Anton och Aron ligger runt medaljgränsen med sina 55 poäng och är säkerligen revanschsugna imorgon. Lukas lyckades inte hitta sin bug i numbers men fick ändå 10 poäng som kan bli betydelsefulla i slutresultatet.

Andra tävlingsdagen igång

Tävlingarna tar mycket tid. Arbetet med alla projektidéer som kläcks i det svenska laget går alldeles för långsamt. Kodningen av bottar som kan spela Maffia har bara börjat. Igår var svenskarna tvungna att spela "manuellt" mot norrmännen som, återigen, grundlurades av Johan.

Idag har tävlingen startat i tid och de tävlande får sina fem hela timmar vid datorn. Nedkortningen med 17 minuter igår (för att hinna till lunchen) skapade viss upprördhet - vem bryr sig om mat när man programmerar?

Uppgifterna de ställs inför idag är svårare, men det finns en räddningsplanka, Avtryck i snön, som, om man kommer på de förenklande omständigheterna, har en någorlunda enkel BFS-lösning. Johan kommer idag få svar på sitt ständiga sökande efter vilken uppgift som Simon har konstruerat - det kommer vara självklart när han ser uppgiften "Vim", som kombinerar en älskad editor med språklek. Lyckas man hitta en snygg DP-lösning på den får man ändå bara 50 poäng så räkna med att toppfältet kommer splittras upp. Även den sista uppgiften, Brunhilda, är svår, men talteoretiska insikter är användbara vilket borde gynna Mårten och Johan.


Utflykt till Marienkirche. Till vänster orgeln med 5700 pipor och sittplatsen för Fursten av Mecklenburg. Snacka om surround-ljud. Till höger ett astronomiskt ur från 1472 som tyvärr ingen närvarande förstod sig på. Den undre tavlan måste i alla fall bytas ut vart 130:e år och de var stolta över att ha nästa färdig.

Mårten vinner BOI

Mårten höll för trycket och står som ensam vinnare i årets BOI! Trots att han inte löste Simons monsteruppgift Vim fullständigt var han med i den kvintett (tillsammans med Johan) som lyckades få 60 poäng på den, och han var den ende av dessa som dessutom hade full poäng på Brunhilda och full poäng från första dagen.

Tävlingen blev överhuvudtaget en svensk succé med fem medaljer. Johan hade en nästan omöjlig uppgift att nå guldnivån efter tappet från gårdagen, och hann dessutom inte lösa Brunhilda (eftersom han var nära att koda klart 100p-lösningen på Vim), men slutade med sina 405 poäng på en fin 10:e plats och fick naturligtvis silvermedalj.

Alfred övertygade återigen med bland annat full poäng på Avtryck i snön och slutade med sina 243 poäng på 16:e plats vilket var det tredje bästa bronset. Även Aron löste snöavtrycken och fick 165 poäng totalt. Anton lyckades med hjälp av en imponerande 50-poängslösning på Vim (som bara 15 tävlande överhuvudtaget fick poäng på) också trassla sig in på bronsplats med 155 poäng. Lukas gjorde också en fin andradag och fick ihop 90 poäng totalt. Även om det inte räckte till medalj kan nämnas, för att sätta det i perspektiv, att de bästa deltagarna från Norge och Danmark hade 120 respektive 115 poäng. Det är alltså Sveriges resultat som är exceptionellt bra!

Stort grattis till svenska laget som imorgon kan koppla av med att titta på sälar och apor! Jag hoppas på hyllningskör i kommentarsfältet!

Medaljregn och vanligt regn

Så var BOI över för denna gång. Gårdagen spenderades på utflykter, bland annat ett kallt och regnigt besök i Rostocks sommarbadort Warnemünde, studiebesök på en forskningsanläggning där man försöker träna upp sälars tankeförmåga och besök på Darwineum, där man, med riktiga djur, kunde följa djurlivets utveckling från maneter via jättetusenfotingar och myrpiggsvin till gorillor.

Prisutdelningen blev angenäm för svensk del, även om resultaten för ovanlighets skull var offentliggjorda innan ceremonin, så att överraskningsmomentet uteblev. Fullständiga resultat finns här. Ett bildspel från veckan visades och vi noterade blågula vikingahattar insmugna på oproportionerligt många av bilderna. Bilderna kan ses här.

Efter de sedvanliga talen om IT-näringens enorma betydelse och deltagarnas möjlighet att forma hela vårt framtida samhälle, etc. etc. fick Anton, Aron, Alfred och Johan mottaga sina medaljer, innan Mårten fick träda fram i roll av vinnare av BOI och förutom guldet även få en surfplatta. Prisutdelningen följdes som sig bör av veckans godaste middag innan laget skjutsades till färjan för att under viss sömnighet prova ut några nya maffia-varianter.

Väl i Trelleborg möttes vi av ett stort pressuppbåd som ville rapportera om svensk gymnasieprogrammerings största seger någonsin, och vi var tvungna att begränsa intervjuerna med Mårten till de stora riksmedierna. NOT!!!!! (Lukas pappa var dock där...)

Men vi tackar för uppmärksamheten och ser fram emot en lika kul och framgångsrik resa till Brisbane i juli.


Svenska laget i BOI 2013 (sorterat i längdordning med Slowsort): Frän vänster: Pit (guide), Johan Sannemo, Lukas Tröjer, Simon Lindholm (ledare), Anton Grensjö, Aron Granberg, Pär Söderhjelm (ledare), Mårten Wiman, Alfred Agrell.