Programmeringsolympiaden - onlinekval

Välkommen! Vad kul att du hittat hit till oss på Programmerings­olympiaden. Vi är gymnasie-SM i tävlingsprogrammering - problemlösning med hjälp av att skriva program. Du kan läsa mer om oss och tävlingen här på vår hemsida. Läs vidare på den här sidan för att komma igång i onlinekvalet.

Särskilt för damjunior-EM: För att vara med i uttagningen så behöver du först vara med i antingen skol- eller onlinekvalet. Resultatet spelar ingen roll. Under vintern kommer det vara 3 uttagningstävlingar. Det kommer också vara en hel del träningar där man kan lära sig mer. Läs mer på EGOI-sidan.

Årets affischproblem

Fiskarna Alexa och Boris ska starta en planktonfarm på havets botten. För att inte planktonen ska rymma vill de bygga rektangulära inhägnader omgivna av stängsel. För att planktonet ska ha nog med plats att växa till sig måste varje inhägnads area vara minst 100 cm². Ett stängsel runt en inhägnad består av ett par lika långa horisontella bitar och ett par lika långa vertikala bitar. Alexa och Boris har redan köpt in totalt 10 par stängselbitar, vars längder du ser till höger. Hur många rektangulära inhägnader kan de som mest bygga samtidigt med dessa bitar, så att deras areor alla är minst 100 cm²?

Kan du lösa exemplet till höger har du redan 20 poäng på uppgiften! Läs vidare för att se hur du skickar in ditt svar.

Skicka in ditt svar

Nu är du redo att skicka in ditt svar, vilket du i praktiken gör genom att skicka in ett program som skriver ut svaret. Om du bara vill ge ett enda svar (oavsett indata) så är det lättast att använda t.ex. Python som har en väldigt kort syntax för att skriva ut. För att göra det går du in på problemsidan. Välj programmeringsspråket "Python 3" i listan till höger. Du klickar sedan på knappen "Start coding". I rutan som kommer upp skriver du:

print(2)
om du vill svara att antalet inhägnader är 2. Du ersätter förstås 2 med ditt eget svar. Sedan klickar du på knappen "Submit". Tävlingssystemet kommer nu berätta vad du fick för poäng. Hade du rätt svar får du 20 av totalt 100 poäng, annars 0. När du lyckats med exemplet ovan, försök lösa problemet på riktigt. Om du inte lyckas är det bara att försöka igen, så många gånger du vill. Lycka till! Resten av kvalets problem dyker upp den 24 november kl 18:00.

Hjälp!

Har du stött på problem när du försökt skicka in ditt svar? Gå med i vår Discordchat där du kan ställa frågor till tävlingsarrangörerna och få snabba svar. Du kan också maila [email protected] om du inte vill använda chatten. -->

Finalen

Tidigt nästa år äger finaltävling rum. Kvalificerar du dig kommer du få chansen att få träffa och tävla mot några av Sveriges bästa programmerare. Går det bra i finalen har du dessutom goda förutsättningar inför landslagsuttagningen, och chansen att representera Sverige i den nordisk-baltiska olympiaden samt den internationella olympiaden.

Träningstävling

Från 7 november 18:00 till 20 november 22:00 finns det en träningstävling (länk kommer här veckan innan tävlingen). Här får du chans att öva på den typen av problem som sedan kan dyka upp i det riktiga kvalet. Om du löser minst 3 problem så har du chansen att vinna ett pris!